Inzulinrezisztencia tej. Inzulinrezisztencia és tejtermékek
Tartalom
A Google adatkezelési elvei Hoppe és mtsi. High intakes of milk, but not meat, increase s-insulin and insulin resistance in 8-year-old boys.
- Az endokrinológus pajzsmirigy alulműködést és IR diagnosztizált nálam.
- Home Egyéb Reggelik, tejek, kávék… Reggelik, tejek, kávék… Valószínűleg igen szép számmal vagyunk, akik kávéval indítjuk a reggeleinket.
- Alapanyagok IR szempontból, avagy mit és miért használhatok?
- Normális vércukorszint evés után
Eur J Clin Nutr. Sokak számára még mindig nem világos, hogy pontosan mi is a baj a tejfogyasztással? Az alábbi tanulmány kivonata választ ad erre a kérdésre. Külön figyelemre méltó, hogy bár a vizsgálat időtartama mindössze egyetlen hét volt, a tej inzulinháztartásra tett negatív hatása már ilyen rövid idő alatt is egyértelműen megmutatkozott.
És ez csak egy a tej számos káros hatása közül! A Google adatkezelési elvei Cél: Annak a vizsgálata, hogy egészséges, prepubertás gyermekeknél a tej vagy hús formájában elfogyasztott magas állati fehérje bevitel megemeli-e a szérum-inzulin és az inzulin rezisztencia szintjét.
- a szénhidrátok mennyisége
A magas állati fehérje bevitel bizonyos aminosavak nagy koncentrációját eredményezi, ami serkenti az inzulin kiválasztást. Továbbá a tej rendelkezik postprandiális evés után történő inzulinotróp a inzulinrezisztencia tej történő inzulin-felszabadulást fokozó hatással, ami nem a szénhidrát tartalmával függ össze. Tervezet: Összesen 24 nyolc éves fiút kértünk meg napi 53 gr fehérje elfogyasztására, tej illetve hús formájában.
A kezdetkor és hét nappal később az étrendet feljegyeztük, és megmértük az inzulin, vércukor, és aminosav szintet. Az inzulinrezisztenciát és a béta-sejt funkciót a HOMA - homeosztatikus modellértékelés - ben tudósok által kidolgozott szabvány módszer alapján számítottuk ki.
Prima Medica Egészséghálózat
A inzulinrezisztencia vizsgálat miskolc csoportban megduplázódott az inzulinrezisztencia tej szérum inzulin koncentráció, amitől az inzulin rezisztencia is hasonló mértékben növekedett.
A hús csoportban nem emelkedett meg sem az inzulin szint, sem az inzulinrezisztencia. Mivel az inzulint serkentő aminosavak szintje mindkét csoportban hasonlóan emelkedett, az aminosavak emelkedett szintje nem magyarázza a tej inzulinsziont emelő hatását. Konklúzió: Eredményeink azt mutatják, hogy rövidtávon a hús nem, de a magas tejfogyasztás megemeli az inzulin kiválasztást és rezisztenciát.
Alapanyagok IR szempontból, avagy mit és miért használhatok?
A hosszútávú hatásokat nem ismerjük. A különböző forrásokból származó emelt fehérje bevitel hatása a glükóz-inzulin anyagcserére további vizsgálatokat igényel.
Bevezetés Testsúly kilogrammra lebontva a gyermekek fehérje bevitele sokkal magasabb, mint a felnőtteké, általában fiziológiai szükségleteik szorosa. Nem tudjuk, hogy a fehérje bevitel és minőség e gyermekeknél milyen mértékben szabályozza a növekedési faktorokat, úgymint az inzulint.
Bizonyos aminosavak fokozzák az inzulinrezisztenciát, ami közismerten a nem-inzulinfüggő cukorbetegség kialakulásának egyik faktora. Azonban az állati fehérjefajták hatása az inzulin válaszra nem teljesen tisztázott.
A szokványos és fermentált tejtermékek egyik es vizsgálatában ellentmondást találtak a glikémiás index GI és a kiváltott inzulin válasz között. Ebből a vizsgálatból arra következtettek, hogy az inzulintermelést fokozó hatás nemcsak a tej szénhidrát összetevőjével kapcsolatos, hanem valamilyen még ismeretlen komponenssel is.
GabiJó Food Kft.
Cél Intervenciós vizsgálatunknak, amelyben 8 éves, egészséges fiúknak egy hétig tejet, illetve húst adtunk, az volt a célja, hogy megvizsgáljuk, hogy az emelt állati fehérje bevitel meg tudja-e emelni az éhomi növekedési faktorok inzulin és IGF-I koncentrációját. Korábban már megmutattuk, hogy az emelt tejfogyasztás hatására bizonyos növekedési faktorok már egy hét inzulinrezisztencia tej jelentősen megemelkedtek, míg a hús nem váltotta ki ugyanezt.
Alanyok és módszerek A 24 fiúból álló csoport egyik fele napi másfél liter csökkentett zsírtartalmú tej, a másik fele 25 dkg sovány hús formájában fogyasztott el naponta 53 gr extra fehérjét, a megszokott étrendjükön kívül.
A cukorbetegek ezeket nassolhatják Étrendi kezelés A diéta nem annyira a komoly megvonásokról, mint inkább egy rendszerről és minőségi váltásról szól, mely hosszú távon jóval sokoldalúbb eredményeket hozhat, mint remélnénk. Az alábbiakra érdemes figyelnünk.
A vizsgálathoz olyan alanyokat válogattunk, akik egyébként is rendszeres tejivók. Krónikus betegséggel vagy bármilyen fehérje anyagcserét befolyásoló kondícióval rendelkezőket kizártunk. A gyerekek pontos testsúlya és magassága, valamint számos vérből kimutatható értéke pl. A vizsgálatot megelőző három napban pontos étrendi naplót kellett vezetni, és hangsúlyozottan úgy táplálkozni, ahogy máskor is.
Eredmények A vizsgálat kezdetekor nem volt lényeges testi eltérés inzulinrezisztencia tej két csoport között. Az extra tejet fogyasztó csoport inzulinrezisztencia tej átlagosan 55 dkg-ot híztak a vizsgálat egy hete alatt.
Tejmentesen inzulinrezisztenciával? Ezekre figyelj oda!
A hús csoport energia bevitele magasabb arányban származott szénhidrátból és kevésbé zsírból, mint a tej csoport. Az éhomi inzulinrezisztencia tej érték változatlan maradt a tejcsoportban, viszont jelentősen csökkent a húscsoportban.
Megbeszélés A magasabb tejbevitel több mint megkétszerezte az éhomi szérum inzulin szintet, aminek következményeképpen a relatív inzulinrezisztencia hasonló mértékben emelkedett.
Az éhomi glükóz nem emelkedett, viszont a húscsoportban az inzulin és az inzulinrezisztencia sem.
Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!
Mivel mindkét csoportban pontosan ugyanannyi állati fehérjét adtunk az étrendhez, lehetőségünk nyílt a fehérje minőségének vizsgálatára. Továbbá az éhomi inzulin és glükóz szintet mértük meg, ami nem ugyanaz, mint az étkezés után mért vérvétel eredmények.
Úgy gondoljuk tehát, hogy vizsgálatunk segít megérteni az étrend és a glükóz-inzulin anyagcsere közti összefüggést. Eredményeinkből nem tudhatjuk biztosan, hogy a tejcsoportban a hiperinzulinémia a vérben keringő többlet inzulin, amely állapot összefüggést mutat az inzulinrezisztenciával, szervezetszintű gyulladással, érelmeszedéssel, túlsúllyal, a PCOS szindrómával és bizonyos ráktípusok emelt rizikójával -M.
- Share on twitter Share on linkedin Akár tejfehérje allergia, laktózintolerancia, vegán életmód vagy egyéb kapcsán kerülöd a tejtermékeket, ha inzulinrezisztenciád van, érdemes pár fontos szempontot szem előtt tartanod az étrended összeállításakor.
- Az ibs kezelése 2. típusú cukorbetegségben
- Propolisz a kezelés a 2. típusú diabétesz
- Inzulinrezisztencia és tejtermékek
- Diabetes & metabolism associates
- Neuropathia jelentése
- Az inzulinrezisztencia legjobb gyógymódja - HáziPatika
Bizonyos vizsgálatok azt mutatják, hogy inzulinrezisztencia tej hiperinzulinémia hozzájárul az inzulinrezisztencia kialakulásához, illetve tulajdonképpen egy és ugyanaz.
Az emelt éhomi inzulin koncentrációt, változatlan inzulin kiválasztás mellett, okozhatja a csökkent inzulin-felszabadulás. Összefoglalva, eredményeink azt mutatják, hogy a hiperinzulinémia elsődleges jelenség az inzulin rezisztenciához képest. Az a legvalószínűbb, hogy a tejcsoportban az inzulin koncentráció változását bizonyos aminosavak vagy funkcionális peptidek okozták.
Egy es vizsgálat Ostman és mtsi. Bár közismert tény, hogy acupunktúra a cukorbetegség kezelésére inzulinrezisztencia tej túlsúlyos gyermekeknél a hiperinzulinémia és az inzulin rezisztencia a Inzulinrezisztencia tej típusú inzulinrezisztencia tej előszobája, e rövid vizsgálat eredményei alapján nem inzulinrezisztencia tej, hogy az emelt tejfogyasztás növeli a II-es típusú cukorbetegség kialakulását egészséges prepubertás gyermekeknél.